Fictie en non-fictie

  1. Home
  2. /
  3. Literatuur
  4. /
  5. Fictie en non-fictie
Insert Content Template or Symbol

uitleg
  • Uitleg

Fictie en non-fictie

Non–fictionele teksten verwijzen naar zaken die betrekking hebben op de werkelijkheid. In dit soort teksten verwacht men als lezer dat de schrijver zich aan de feiten houdt en de waarheid schrijft. Onder “werkelijkheid” verstaan we in  dit verband dat wat de maker als werkelijkheid beschouwt.
Non-fictie is er om informatie over te dragen. Zo zal een historische roman, die toch enigszins op de werkelijkheid betrekking heeft tot de fictie worden gerekend, terwijl een geschiedenisboek waarin ook onzekerheden staan bij de non-fictie wordt ingedeeld.
Onder echte non-fictie vallen algemene informatieve boeken (woordenboeken, wetenschappelijke werken, studieboeken en reisgidsen) en verslagen van gebeurtenissen in een krant, tijdschrift, op een nieuwssite of een artikel op Wikipedia.

Andere teksten rekenen we tot de fictie. Fictie is een verhaal of tekst, dat/die niet op de werkelijkheid is gebaseerd. Het wordt geschreven vanuit de fantasie van de schrijver. Als we de roman fictie noemen, dan bedoelen we hiermee dat de belangrijkste elementen in de tekst fictief (verzonnen) zijn. De schrijver van fictie neemt de werkelijkheid wel als uitgangspunt maar verzint er dingen bij of laat personen of gebeurtenissen weg. In fictionele teksten bepaalt de schrijver wat werkelijkheid is en staat de verbeelding centraal.
Onder fictie vallen horrorverhalen, romans, verhalen, gedichten, toneelstukken, fantasyboeken, sprookjes en strips.

video
  • Video

oefening
  • Oefening 1  
  • Fictie of non-fictie

CambiumNed op Learnbeat

Gebruik de beste oefensite voor het vak Nederlands nu ook in de klas!