Soorten argumenten

 

In een redenering kan je verschillende soorten argumenten gebruiken. In het onderstaande schema staan de belangrijkste soorten..

SOORT UITLEG VOORBEELD
feit Feiten zijn controleerbaar en dus waar of onwaar. De iPhone 6 kan je het beste bij Tele2 kopen daar is hij volgens IphoneDeals het goedkoopst.
onderzoek of wetenschap In je argumentatie verwijs je naar resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Energiedrankjes moeten verboden want uit onderzoek blijkt energiedrankjes hartritme- stoornissen veroorzaken bij jongeren. 
normen en waarden Men beroept zich algemeen aanvaarde normen en waarden. Iemand die steelt van zijn baas moet een taakstaf krijgen. Je gaat toch niet stelen als je vindt dat je te weinig verdient.
vermoedens Een vermoeden ondersteunt een standpunt. Ajax wordt volgens mij dit jaar geen kampioen. Ik kan me niet voorstellen dat dat met dit elftal mogelijk is.
geloof of overtuiging Iemand beroept zich op zijn levensbeschouwelijk overtuiging. Laat dat maar staan want dat soort vlees mag ik van mijn geloof niet eten.
gezag of autoriteit Om zijn mening te ondersteunen haalt men een autoriteit / gezaghebbend persoon op een bepaald gebied aan. De nieuwe roman van Tommy Wieringa is een grootse roman die knettert van ambitie volgens de recensent van de Volkskrant.
nut Bij een bepaalde uitspraak komt men met argument waarmee op het (on)nut wordt gewezen. Was regelmatig uw handen want het voorkomt infecties.
Oefening soorten argumenten