Herman Heijermans

periode 1880 -1910

 

Heijermans

Herman Heijermans (1864 – 1924)
(Klik voor biografie)

Heijermans is vooral een vertegenwoordiger van het realisme en socialisme in de literatuur. Hij gaat zich in de loop van zijn leven steeds meer inzetten  voor de strijd van de arbeidersklasse. Groot succes had hij met  het toneelstuk ‘Op hoop van zegen’. In dit stuk worden de vissers uit een vissersplaatje aan de Noordzee door een gewetenloze reder uitgebuit. Hij stuurt het schip de Op hoop van Zegen de zee op terwijl hij weet dat het niet zeewaardig is. Een van de hoofdpersonen Geert wordt zich bewust van het onrecht dat de vissers wordt aangedaan. Hij staat met zijn socialistische opstandigheid voor de kijk van Heijermans op de positie van de arbeiders. Het stuk was niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland een groot succes. In de loop van de tijd is het talloze malen opgevoerd en zijn er verschillende verfilmingen en theatervoorstellingen van gemaakt.

 

Naast ‘Op hoop van zegen’ schreef Heijermans nog talrijke stukken waarvan ‘Schakels’, ‘Eva Bonheur’ en ‘De wijze kater’ de bekendste zijn.
Naast de toneelstukken schreef Heijermans onder het pseudoniem Samual Falkland zo’n 660 Falklandjes. Dit zijn korte prozateksten waarin hij op humoristische wijze actuele zaken schetst.

De Falklandjes online

Op hoop van zegen-Het strand van Scheveningen bij opkomende onweersbui van Andreas Achenbach-54
Het strand van Scheveningen bij opkomende onweersbui van Andreas Achenbach

 

=> 1910 -1945

 

 

Op hoop van zegen deel 1 (klik voor de overige delen)