annefrankAnne Frank (1929 -1945)
Link: Website Anne Frank Huis

Anne Frank wordt in 1929 geboren in een joods gezin in Frankfurt am Main. Als Hitler in 1933 in Duitsland aan de macht komt, vlucht het gezin naar Amsterdam. Het gezin woont in Amsterdam in de Rivierenbuurt en daar gaat ze ook naar school. Als de Duitsers in 1940 Nederland bezetten, moeten de joden al snel een Jodenster gaan dragen en Anne moet naar een Joodse school. Als de Duitsers vanaf juli 1942 Joden oppakken en naar Oost-Europa afvoeren, duikt het gezin Frank samen met vier andere mensen onder in een huis op de Prinsengracht. In dat huis begint Anne met het schrijven van haar dagboek. Ze beschrijft haar ervaringen en heeft het over haar wens later schrijfster te worden.

Ze weten twee jaar uit de handen van de Duitsers te blijven, maar in 1944 worden ze verraden en via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Alleen Annes vader overleeft de kampen, alle andere onderduikers vinden de dood. Anne sterft in 1945 op vijftienjarige leeftijd in het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen. Wie de verrader was, is nooit duidelijk geworden.

Annes Vader krijgt na de oorlog van Miep Gies, iemand die de familie bij het onderduiken had geholpen, een stapel schriften van Anne. Het blijken de dagboeken van Anne te zijn. Onder de titel ‘Het Achterhuis’ zijn ze in 1947 uitgegeven.

Het dagboek van Anne Frank is het meest vertaalde Nederlandstalige boek aller tijden. De eerste vertaling was in het Duits en kwam uit in 1950. Inmiddels is het boek in 70 talen vertaald en zijn er ruim 25 miljoen exemplaren van verkocht.

 

 

Het Anne Frank Huis

De enige bewegende beelden van Anne Frank