Ferdinand Bordewijk

periode 1910 -1945

 

fbordewijkFerdinand Bordewijk (1884 -1965)
(klik voor biografie)

Bordewijk werd al vroeg in zijn leven door het griezelige en gruwelijke geboeid. In zijn toekomstroman ‘Blokken’ (1931) maken we als lezer kennis met een nachtmerrieachtige  collectivistische, totalitaire staat. Een samenleving waarin mensen als robots moeten leven en elk persoonlijk gevoel  wordt onderdrukt.
In ‘Bint’ (1934) wordt op school een onmenselijk systeem gehanteerd om ‘reuzen te kweken’. De school is een hard opvoedingsinstituut waar leerlingen die niet mee kunnen komen, weggestuurd worden. Uiteindelijk gaat de rector Bint aan zijn eigen regels ten onder. Opvallend zijn de namen die Bordewijk aan zijn leerlingen van klas 4d (de hel) geeft. Enkele voorbeelden: Whimpysinger, Nittikson, Surdie Finnis, Te Wigchel, Taas Daamde, Punselie, Bolmikolke, Klotterbooke.

 

Benali over Bint

Veel voorkomende thema’s bij Bordewijk zijn angst voor verval en dood en beheersing van die angst. Daaruit voortvloeiend is ook zijn belangstelling voor orde en tucht in het onderwijs (Bint) te verklaren. In Karakter, roman van zoon en vader (1938) weet de zoon van Breverhaven, Katadreuffe zich door of ondanks de tegenwerking van de vader op te werken tot een succesvol advocaat.

Tekst Karakter online

Door zijn grote belangstelling voor orde en tucht is Bordewijk wel eens verweten fascistische sympathieën te hebben. Deze beschuldigingen werpt hij verre van zich. Na de oorlog wordt Bordewijk zelfs voorzitter van de Ereraad voor Letterkunde. Deze raad kon auteurs die hebben gecollaboreerd een tijdelijk publicatieverbod opleggen.

 

 

 

Promo Karakter

De film