Hendrik Marsman

periode 1910 -1945

 

marsmanHendrik Marsman (1899 -1940) (Klik voor biografie.) In de eerste bundel ‘Verzen’ (1923) van Hendrik Marsman vallen direct de uitingen van zijn kosmisch en vitalistisch levensgevoel op. In zijn tweede bundel ‘Paradise Regained’ (1927) komt naast de euforie van de beleving van de kosmische zelfvergroting (‘Groots en meeslepend wil ik leven.’) ook de minder fraaie kant van het vitalistische levensgevoel naar voeren, namelijk de angst voor de dood en ontbinding.

De bundel 'Verzen' online

In zijn latere werk is hij minder somber, blijmoediger. Hij verwerkt dan zijn indrukken van een reis naar Duitsland waarin hij kennis maakt met schilderijen van o.a. Wassily Kandisky,Paul  Klee en Franc Marc. Het moderne leven probeert hij dan in vrije verzen te vangen.

heerser3

Naast gedichten schrijft Marsman ook proza. De roman ‘De dood van Angèle Degroux’ over een onmogelijk liefde is daar een voorbeeld van.

De dood van Angèle Degroux online

De laatste jaren van zijn leven brengt Marsman meestal samen met zijn vrouw door in midden en Zuid-Europa. Hij zoekt naar de zin van het bestaan en de rol van God, maar een antwoord vindt hij niet. Zijn laatste dichtbundel Tempel en Kruis getuigt van deze zoektocht. In juni 1940 probeert  Marsman vanuit Zuid-Frankrijk per boot naar Engeland te vluchten, maar zijn boot, de Bérenice ontploft op 21 juni in Het Kanaal.

Marsman is vooral bekend om zijn tot het gedicht van de twintigste eeuw gekozen ‘Herinnering aan Holland’ (1936)

Herinnering aan Holland

Herinnering aan Holland-Hendrik Marsman from Tim Artz on Vimeo.

Marsman is vooral bekend om zijn tot het gedicht van de twintigste eeuw gekozen ‘Herinnering aan Holland’ (1936).

 

 

De grijsaard en de jongeling