J.J. Slauerhoff

periode 1910 -1945

 

slauerhoffJ.J. Slauerhoff (1898 – 1936)
(Klik voor biografie)

Slauerhoff was tijdens zijn leven scheepsarts. Slauerhoff had een hekel aan de geordende maatschappij en zwierf vol rusteloos verlangen naar avontuur over de oceanen. Het Verre Oosten, met name China en Zuid-Amerika waren daarbij favoriet. Je zou hem kunnen omschrijven als een vitalistisch romanticus, iemand die zich ten gronde richt met drank, drugs en vrouwen.

 

In Nederland

Tijdens zijn zwerftochten schreef hij ontzettend veel gedichten en de bundels ‘Eldorado’(1928), ‘Serenade’ en ‘Schuim en Asch’ zijn hier onder andere het resultaat van. Terugkerende motieven in dit werk zijn: zwerven met een schip, de onmogelijkheid geluk te kunnen vinden, verlangen dat onbevredigd blijft, vernietigingsdrang, afkeer van de beschaafde wereld, drank en erotiek.
Ook nadat hij in 1930 korte tijd terugkeert  naar Nederland en trouwt, vertrekt hij toch weer naar Zuid-Amerika. In deze tijd schrift hij de roman ‘Het verboden rijk.

Slauerhoff en vrouwen

De laatste jaren van zijn leven verlopen uiterst moeizaam. Zijn huwelijk mislukt en met veel van zijn vrienden krijgt hij ruzie. Hij sterft tenslotte, achtendertig jaar oud, in een Hilversumse kliniek.
In zijn ‘In memoriam mijzelf’ schreef hij:

Ik deins niet voor de grens,
Nam afscheid van geen mensch,
Toch heb ik nog een wensch,
Dat men mij na zal geven:
‘Het goede deed hij slecht,
Beleed het kwaad oprecht,
Hij stierf in het gevecht,
Hij leidde recht en slecht
Een onverdraagzaam leven.’

 

einde