Simon Vestdijk

periode 1910 -1945

 


vestdijkSimon Vestdijk (1898 – 1971)
(Klik voor biografie)

Simon Vestdijk is in Harlingen geboren en gaat daar naar de driejarige H.B.S. Nadat hij deze opleiding in Leeuwarden afmaakt, studeert hij medicijnen in Amsterdam. Vervolgens  studeert hij ook nog psychologie en filosofie.

Vanaf 1934 wijdt hij zich geheel aan het schrijven en in hetzelfde jaar wordt hij redacteur van Forum.
Naast veel biografisch werk schreef hij historische, psychologische en romans waarin werkelijkheid en fantasie door elkaar lopen. In totaal schreef hij, ondanks frequente depressies, 110 boeken. Tot de biografische romans behoort de achtdelige Anton Wachterreeks. Uit deze reeks haalt hij de stof voor ‘Terug tot Ina Damman (1934), een roman over een ongelukkige liefde in de tijd dat hij in Harlingen woonde. Ook in ‘De koperen tuin (1950) komen we dat thema weer tegen. Over het verzet tijdens de oorlog schrijft hij Pastorale 43 (1948).

 

 

Stad aan de Wadden

Pastorale 1943 (fragment)

Een roman die heel goed gelezen kan worden om kennis te maken met het werk van Vestdijk is ‘Ivoren wachters’ (1951). Het boek gaat over een dramatische relatie tussen een dorre leraar Nederlands Schotel de Bie en zijn geniale leerling Philip. Vestdijk schreef ook veel poëzie met als belangrijkste thema’s jong zijn, liefde en angst (voor de dood).

– Simon Vestdijk leest voor.
Website vestdijk.com

Nol Gregoor interviewt Simon Vestdijk