Theo Thijssen

periode 1910 - 1945

 

theo_thijssenTheo Thijssen (1879 – 1943)
(Klik voor biografie)

Theo Thijssen groeit op in de Jordaan. Deze wijk was destijds één van de armste volkswijken van Amsterdam. Zijn vader verdiende de kost als schoenmaker. Als die vroeg overlijdt, verhuizen ze en begint moeder, inmiddels moeder van zes kinderen, een kruidenierswinkel. Theo kon goed leren en krijgt een beurs om te studeren aan de Rijkskweekschool (de tegenwoordige Pabo). In het orgaan van die school publiceert hij zijn eerste verhalen. Als hij zijn opleiding heeft afgerond, wordt hij onderwijzer in Amsterdam.

 

De Jordaan

Louis Davids over de Jordaan

Theo Thijssen was maatschappelijk zeer betrokken en wordt al vroeg lid van de vakbond en de SDAP.
Hij is zeer geïnteresseerd in het onderwijs, maar geen echte vernieuwer. Hij vraagt vooral aandacht voor het individuele kind. Door zijn publicaties wordt hij veel voor lezingen en bijeenkomsten  gevraagd als spreker.
In de jaren twintig wordt Theo redacteur van het pedagogische tijdschrift ‘School en huis’. In dit tijdschrift schrijft hij een vervolghaal over een schoenmakerszoon uit de Jordaan. Deze afleveringen bewerkt hij later tot het boek ‘Kees de Jongen’. Dit  boek, dat hem zeer bekend maakt, gaat over een jongen uit een arm gezin die door zijn fantasie de dagelijkse ellende overwint. Beroemd is Kees geworden door zijn manier van lopen, de zogenaamde ‘zwembadpas’.  

Kees de Jongen online

Andere werken van Theo Thijssen zijn o.a. ‘De gelukkige klas’(1926) en ‘Het grijze kind’(1927).

In het geboortehuis van Theo is het Theo Thijssen Museum gevest

 

=> Martinus Nijhoff

Kees de Jongen

Boudewijn de Groot - De Zwembadpas

Dag van de Zwembadpas