Willem Elsschot

periode 1910 - 1945

 

elsschotWillem Elsschot (1882 – 1960)
(klik voor biografie)

Willem Elsschot is het pseudoniem van de Antwerpenaar Alfons de Ridder. Hij volgde een handelsopleiding en hij heeft verschillende banen in zowel Nederland als België gehad. Elsschot had een voorkeur voor het gewone woord. Hij hield van nuchter, sober taalgebruik. Hij laat zich in zijn werk vooral inspireren door zaken uit zijn eigen leven. In ‘Villa de Roses(1913) bijvoorbeeld beschrijft hij zijn omgang met het model Louise in de tijd dat hij in Parijs woonde.

In Een ontgoocheling (1941) beschrijft hij de teleurstelling van zijn vader over de mislukte carrière van zijn zoon. In de romans Lijmen (1924) en Het been (1938) verwerkt hij zijn ervaringen als uitgever van het tijdschrift ‘La Revue Générale Illustrée dat hij gebruikte om vooral inkomsten met advertenties te genereren. In deze romans zijn de gewetenloze zakenman Boorman en de labiele en gevoelige Laarmans de hoofdpersonen. Laarmans gaat ten slotte ten onder aan het harde zakenleven en raakt enorm teleurgesteld. Ook in Kaas (1933) is Laarmans de idealist die mislukt in de kaashandel.

 

 

 

Het laatste boek waarin we de Laarmansfiguur tegenkomen is ‘ Het dwaallicht’ (1947). In dit boek is hij op zoek met drie zeelui naar een meisje Maria, maar ze slagen er niet in. Hij besluit niet meer op avontuur te gaan en keert terug naar vrouw en kinderen.

Bekend van Elsschot zijn ook zijn gedichten en dan vooral het gedicht ‘Het huwelijk’ waarin hij de gevoelens van een man in een uitgeblust huwelijk beschrijft.