De literatuur in Vlaanderen na de Tweede Wereldoorlog

1945 - 1970

Na de Tweede Wereldoorlog zien we een heropleving van de Vlaamse literatuur. We bespreken hier kort de belangrijkste schrijvers.

Hugo Claus (1929 – 2006) debuteert in 1950 met zijn roman ‘De Metsiersover een boerenfamilie op een afgelegen boerderij op het Vlaamse platteland  (zie: Vlogboek over de Metsiers). Claus heeft heel veel geschreven. Zo schreef hij de romans ‘De verwondering’ (1962) over een leraar die in de kring van Vlaamse fascisten  terechtkomt, ‘Omtrent Deedee’ (1963) over het traditionele katholieke milieu uit zijn jeugd’ en zijn belangrijkste werk, het omvangrijke ‘Het verdriet van België’ (1983) waarin hij zijn jeugd beschrijft. Zie: hetverdrietvanbelgie.sites.uu.nl en het filmpje hiernaast .

Broer

West-Vlaanderen

Adieu

Trailer 'Vrijdag'

Louis Paul Boon (1912 – 1979) schrijft over sociale onderdrukking. Zo schrijft hij in zijn debuut ‘De voorstad groeit,’ (1942) over het leven van arbeiders die hun buurt bedreigd zien worden door stadsuitbreidingen. Zijn belangrijkste roman ‘De Kapellekesbaan’ (1953) schrijft hij over de vermogen van het socialisme om veranderingen in de maatschappij te bewerkstelligen. In het vervolg hierop ‘Zomer ter Ter-Muren’ (1956) is er van de idealen niets terecht gekomen en blijft er voor het individu enkel het isolement over.

maaikeBoon keert zich ook tegen de strenge seksuele moraal in de jaren vijftig. In o.a. ‘Menuet’ (1955), ‘De paradijsvogel’ (1957) en de novelle ‘Mieke Maaike’s obscene jeugd’ speelt deze thematiek een belangrijke rol.

 

Menuet

Het Boonjaar

href="https://vimeo.com/37721649">Persconferentie Boonjaar from AALSTTV on Vimeo.

ruyslinck

Ward Ruyslinck

Ook Jos Vandeloo en Ward Ruyslinck waren maatschappelijk zeer betrokken schrijvers. Zo schreef Vandeloo in ‘Het gevaar’ (1960) over de gevaren van kernenergie. Bekend van hem is ook ‘De vijand’ (1962) over een jongen aan het eind van de oorlog die ziet dat zijn vriendin contact heeft met een Amerikaanse soldaat en dat o.a. zijn vader door de Duitsers wordt meegenomen. De oorlog speelt ook een belangrijke rol in het werk van Ward Ruyslinck. Hij moest in 1940 met zijn ouders vluchten voor de Duitsers. De dood van zijn broer in 1948 zorgt ervoor dat hij zijn vertrouwen in God verliest. De dood met allerlei oorzaken speelt sowieso een belangrijke rol in zijn boeken. Zo ook in zijn bekendste boek ‘Wierook en tranen’ (1958). In dat boek zijn een jongetje van negen, een iets ouder meisje en nog meer mensen op de vlucht. Het meisje wordt door de Duitsers verkracht en gaat dood.

Zie ook het magisch realisme met Johan Daisne en HubertLampo.

=> Drie humoristen

href="https://vimeo.com/37721649">Persconferentie Boonjaar from AALSTTV on Vimeo.