Drie ‘humoristen’

1945 -1970

 

Simon Carmiggelt (1913 -1987) schrijft op een geestige manier over gewone mensen die de gevolgen van de tegenstelling tussen ideaal en werkelijkheid met zich dragen. Carmiggelt zelf heeft de schrijver van zijn stukjes ooit getypeerd als, ‘dat de schrijver ervan wel een bijzonder vrolijke jongeman geweest moet zijn’. De meer dan tienduizend stukjes verschenen onder de naam ‘Kronkels’ in het Parool.

Link: Tien Kronkels over Nescio

 

Een onthaal

100 jaar Carmiggelt

Carmiggelt en de vieze man

Godfried Bomans (1913 -1971) was in zijn tijd een bekende en geliefde Nederlander. Hij trad op in veel radio- en televisieprogramma’s en zijn boeken werden enorm goed verkocht. Zijn populariteit had hij zeker ook aan zijn humor te danken. Maar hij was ook ernstig en een tobber die zijn twijfel met ironie van zich af probeerde te spotten. Iemand die bijvoorbeeld kritische essays over de rooms- katholieke kerk schreef.

Tot zijn bekendste werk behoren:

Zie ookwww.trouw.nl

 

 

Over geloof

Sprookje

Mannen onder elkaar

De 100 jarige

Marten Toonder (1912 -2005) behoort tot de belangrijkste Nederlandse stripauteurs. Figuren als Olivier B. Bommel en Tom Poes zijn legendarisch geworden. Het taalgebruik in zijn stripromans is bijzonder. Veel van zijn neologismen als ‘minkukelen ‘mallerd’ en uitdrukkingen als ‘kommer en kwel’ eneen eenvoudige doch voedzame maaltijd’  kom je nog regelmatig in het Nederlands tegen. Toonder noemt zichzelf een romanticus die hecht aan het verleden en biedt de lezer de mogelijkheid even weg te zijn uit de dagelijkse beslommeringen.

Zie ook: Toonder op Lambiek.net en Toonder in het Literatuurmuseum

 

=> Indonesië in onze literatuur

De andere wereld

Marten Toonder Studio's

Als je begrijpt wat ik bedoel