Harry Mulisch (1927 -2010) had een Oostenrijks-Hongaarse vader en een Duits-Joodse moeder. Zijn vader werkte in de oorlog samen met de Duitsers, maar weet zijn inmiddels ex-vrouw wel uit de handen van de Duitsers te houden. De oorlog heeft op Harry grote indruk gemaakt en die komen we dan ook in veel van zijn werk tegen.

In zijn werk verbindt Mulisch de alledaagse werkelijkheid met een vaak mythische, goddelijke wereld. Dromen en vaak (klassieke) mythes spelen daarbij een belangrijke rol. Over zijn jeugd schrijft hij vooral in ‘Voer voor psychologen’ (1960) en ‘Mijn getijdenboek’ (1975).

Het meest gelezen boek van Mulisch is ‘De aanslag’ (1982). Het boek gaat over Anton Steenwijk bij wiens huis in de Hongerwinter (1944 – 1945) een collaborateur wordt doodgeschoten. De Duitsers nemen wraak (zijn broer en ouders worden vermoord) en de rest van de oorlog blijven de gebeurtenissen hem achtervolgen. Centraal is daarbij de vraag wie er schuldig is aan de aanslag en de dood van zijn broer en ouders.

 

Andere boeken van Mulisch waarin de oorlog een belangrijke rol speelt zijn ‘Het stenen bruidsbed’ (1959) en ‘De ontdekking van de hemel’ (1992). Veel gelezen boek is ‘Twee vrouwen’ (1975). Een verhaal over een kinderwens in een homoseksuele relatie.

Harry Mulisch schreef o.a. romans, novellen, verhalen, studies, toneelstukken en gedichten. Hij overleed in 2010 op 83 jarige leeftijd (zie: Het oeuvre van Mulisch).

Zie ook: Lezen voor de lijst, Literatuurgeschiedenis.nl en Literatuurmuseum.nl

=> Literatuur in Vlaanderen

 

 

 

 

Het overlijden van Harry Mulisch

href="https://vimeo.com">Vimeo.

De ontdekking van de hemel

De jakhalzen