Indonesië in onze literatuur

1945 -1970

 

Eind 1949 komt er een einde aan onze koloniale heerschappij (met uitzondering van Nieuw- Guinea) over Indonesië. De meeste Nederlanders keren dan terug naar Nederland.
nedindie
In de jaren daarna verschijnen er in Nederland regelmatig boeken waarin Indonesië centraal staat. Deze boeken gaan vaak over de ellende die veel Nederlanders tijdens de Japanse bezetting hebben meegemaakt. Een ander deel gaat over de herinneringen en heimwee naar de tijden daarvoor.

 

Een schrijfster die met weemoed over die tijd schrijft is bijvoorbeeld Maria Dermoût (1888 – 1962). In ‘Nog pas gisteren’ (1951) beschrijft ze het leven van een jong meisje op een suikerplantage in Midden-Java.

Een andere schrijver die veel over zijn ervaringen in Nederlands Indië heeft gepubliceerd is E. Breton de Nijs (schuilnaam van Rob Nieuwenhuys). Zijn ‘Vergeelde portretten uit een Indisch familiealbum’ (1954) gaat over de ondergang van een rijke Indische familie. Lees Vergeelde portretten uit een Indisch familiealbum online.                                               

Schrijvers die ook veel over Indië hebben geschreven zijn Hella Haasse, Adriaan van Dis (worden later nog behandeld), Jeroen Brouwers (beschrijft zijn ervaringen in een jappenkamp in Bezonken rood‘ (1981) en Hans Vervoort. Van deze laatste schrijver is een groot van zijn werk gratis te downloaden via de website www.hansvervoort.nl.

Filmpjes over Nederlands Indië:

Links:

=> Hella Haasse

 

Maria Dermoût

Bezonken rood

Max Havelaar