Twee andere dichters

1945 -1970

Zelfstandig, naast de bekende stromingen bouwen Ida Gerhardt en Leo Vroman vanaf de jaren vijftig een geheel eigen oeuvre op.

Ida Gerhardt (1905 – 1997) studeerde klassieke talen en gaf enige tijd les in Kampen (lees het gedicht ‘Het tussenuur’). Ze schrijft vooral over de relatie met haar moeder, haar jeugd en het door haar bewonderde Hollandse landschap. Dit landschap en de bezettingstijd inspireerden haar tot het schrijven van gedicht ‘Het carillon’ (lees en beluister het gedicht in filmpje). Aan het eind van haar leven, als haar gezondheid minder wordt, wijdt zij zich aan het vertalen van psalmen (beluister ’Hier ben ik God).

 

=> Willem Frederik Hermans

vroman

Link: vromanfound..com

Leo Vroman (1915 – 2014) was bioloog, dichter en beeldend kunstenaar. Tijdens de oorlog zat hij gevangen in een Japans concentratiekamp. In deze tijd hielp de poëzie hem om de ellende van zich af te houden.

Na de oorlog vertrekt hij naar New York waar hij in 1947 met Tineke Sanders (bekijk het profiel) trouwt. Over haar schrijft hij zijn eerste verhaal ‘Tineke’. In zijn gedichte beschrijft hij de meest alledaagse dingen op een manier waardoor ze heel bijzonder worden.

Ida Gerhardt - De gestorvene

Ida Gerhardt - De ratten

Leo Vroman - Aan een vriend

Leo Vroman - Lieveling wil ....