Willem Frederik Hermans

 

hermans
Link: wfhermans.nl

Willem Frederik Hermans (1921 -1995) wordt samen met Harry Mulisch en Gerard Reve tot de naoorlogse grote drie van de Nederlandse literatuur gerekend. Hij laat in zijn werk duidelijk zien wat zijn visie op de mens is. Volgens Hermans is de mens een eenzaam en wanhopig wezen in een chaotische wereld. Het leven heeft niet een echt doel en de mens tracht wanhopig enige grip op zijn leven te krijgen, maar wat hij tot stand brengt, zijn louter waansystemen. Deze thematiek vind je in veel van zijn romans terug.

In zijn beroemdste boek ‘De donkere kamer van Damocles’ (1958) probeert de hoofdpersoon Osewoudt wanhopig los te komen van zijn minderwaardigheidscomplex en grip te krijgen op zijn bestaan, maar slaagt daar uiteindelijk niet in. (bekijk het filmpje over deze roman)

Hermans was iemand die anderen graag de les las en dat met groot gevoel voor humor en sarcasme deed. Hij bekritiseert graag het universitaire milieu. In Groningen was hij enige tijd lector fysische geografie, maar in 1973 neemt hij ontslag en vertrekt naar Parijs. (zie het filmpje met een interview met Adriaan van Dis)

Hermans oeuvre is zeer veelzijdig en bestaat uit gedichten, verhalen, romans, essays en polemieken. Zie zijn: bibliografie en Hermans in de KB

=> Gerard Reve

 

Donkere kamer van Damokles

Interview met Adriaan van Dis