Boudewijn Buch (1948 – 2002) is in de jaren negentig bij een groot publiek bekend geworden door zijn tv-programma ‘De wereld van Boudewijn Büch’. Dit programma ging over zeer uiteenlopende zaken als Mick Jagger, Goethe, de dodo, exotische eilanden en oude boeken. 
Boudewijn Buch werd geboren in Den Haag en groeide op in Wassenaar in een gezin met vijf broers. Zijn ouders scheidden in 1963. Boudewijn schrijft veel over hun tirannieke vader en het ongelukkige huwelijk van zijn ouders.

Link: briefwisseling Boudewijn Buch met Jeroen Brouwers (literatuurmuseum)

 

De wereld van Boudewijn Buch

Het Uur van de Wolf.

De hoofdpersoon in het werk van Boudewijn Buch is opgenomen in een psychiatrische inrichting en verliest een zoon die op vijfjarige leeftijd overlijdt aan een hersentumor. Zaken die men lange tijd als waar gebeurd beschouwde, maar uit de biografie van Eva Rovers ‘Boud blijkt dat je veel  van deze feiten met een korreltje zout moet nemen.
De bekendste werken van Boudewijn Buch zijn: ‘Weerzien’ (1984) over zijn jeugd in Wassenaar, ’De kleine blonde dood’ (1985) waarin het vijfjarige zoontje overlijdt aan kanker en ‘Het Dolhuis’ (1987) over het verblijf in een psychiatrische inrichting in Vught.

 

 

 

=>Adriaan van Dis