Feministische schrijfsters

 

Hannes Meinkema (1943) schreef veel over  vrouwen en literatuur in o.a. ‘Opzij’. Belangrijk thema in haar werk is de moeder-dochterrelatie. Het meeste succes had zij met de roman ‘En dan is er koffie’ (1976). In de roman, die speelt in het Amsterdam van de jaren zeventig, zet zij zich af tegen de normen van het kleinburgerlijke milieu in die tijd.

 

Anja Meulenbelt (1945) is schrijfster, feministe en politica. Meulenbelt schreef bijna veertig boeken en veel artikelen voor tijdschriften. Bekend werd zij met de autobiografische roman ‘De schaamte voorbij’ (1976). Het boek speelt in de Amsterdamse vrouwenbeweging in de jaren zeventig en verwoordt de gevoelens van veel vrouwen over solidariteit en seksualiteit in die periode. Het boek werd vertaald in elf talen waarvan er inmiddels zijn er zo’n half miljoen zijn verkocht.

Over En dan is er koffie

Over De Schaamte Voorbij

Renate Dorrestein (1954) ontwikkelde zich al vroeg als feministisch schrijfster, ze schreef o.a. columns in Opzij en debuteerde met de roman ‘Buitenstaanders’ (1983). Dit boek gaat over een confrontatie van een ogenschijnlijk normaal gezin met een aantal geestelijk gestoorde mensen. Bekende boeken van haar zijn ook de autobiografische werken ‘Het perpetuum mobile van de liefde‘ (1988) over de zelfmoord van haar zusje, ‘Heden ik’ (1993) over de ziekte ME waaraan zij sinds 1991 lijdt en ‘Ontaarde moeders’ (2003) een luchtige, spannende roman over het moederschap.

Als Marion Bloem (1952) al verschillende kinderboeken heeft geschreven, breekt ze met haar literaire debuut ‘Geen gewoon Indisch meisje (1983) door bij het grote publiek. Haar werk gaat veel over de Nederlands Indische geschiedenis en het leven van migranten uit Indië in Nederland. Marion heeft ook verschillende korte speelfilms en documentaires gemaakt

Korte biografie

=> De jaren tachtig en negentig

Renate Dorrestein

Geen gewoon Indisch meisje