Ronald Giphart (1965) is een van de meest gelezen Nederlandse auteurs van de laatste decennia. Na zijn goed verkochte debuutroman ‘Ik ook van jou’(1992) volgden successen als ‘Giph’ (1993), ‘Phileine zegt sorry’ (1996), ‘Ik omhels je met duizend armen’ (2000) en zijn laatste roman ‘Lieve’ (2016).
Zijn romans ‘Ik ook van jou’, ‘Phileine zegt sorry’ en ‘Ik omhels je met duizend armen’ werden tot nu toe verfilmd. Samen met o.a. Bart Chabot, Martin Bril en Nico Dijkshoorn maakte hij literaire theatervoorstellingen.
Giphart schrijft in een vlotte stijl over thema’s als literatuur, vriendschap, liefde en seks. In zijn werk vind je veel autobiografische verwijzingen.

 

Ik ook van jou

Phileine Zegt Sorry

Giphart over Harem

De eerste romans van Arnon Grunberg (1971) bevatten nog veel autobiografische verwijzingen, maar na ‘Fantoompijn’ (2000) worden die steeds minder. In zijn debuutroman ‘Blauwe maandagen’ (1994) bijvoorbeeld lezen we o.a. veel over zijn grote liefde en zijn joodse ouders die de Holocaust hebben meegemaakt. Thema’s waar hij veel over schrijft zijn verder schuld, liefde en seks, geweld en oorlog. Grunberg schrijft op een relativerende, vaak humoristische wijze over mens en wereld.
Grunberg heeft al een uitgebreid oeuvre op zijn naam staan en zijn bekendste werken zijn naast de eerder genoemde werken: ‘De asielzoeker’ (2003), ‘Tirza’ (2006) en Moedervlekken’ (2016).

 

Het gesprek

Over zijn moeder

Leest voor uit Moedervlekken

Joost Zwagerman (1963 -2015) debuteerde in 1986 met ‘De houdgreep’ en brak bij het grote publiek door met ‘Gimmick’ (1989). Gimmick gaat over verhoudingen in het kunstenaarsmilieu waar drank en drugsgebruik een grote rol spelen. Onmogelijke liefdesrelaties spelen een grote rol in ‘Vals licht’ (1991) en ‘De buitenvrouw’ (1994).
Naast fictie schreef Zwagerman poëzie en veel essays over o.a. kunst en literatuur. Hij was ook actief als presentator van ‘Zomergasten’ en schreef veel columns. Joost Zwagerman leed aan depressies en maakt in 2015 een einde aan zijn leven. In zijn laatste poëzie bundel ‘Wakend over God’, die postuum werd gepubliceerd, kondigt deze dood zich volgens sommigen al min of meer aan.

=> Jonge schrijvers in de 21e eeuw

Frédérique Spigt - Nu jij weg bent

Matthijs van Nieuwkerk eert Joost Zwagerman

Dichtbundel Wakend over God