Jonge schrijvers in de 21e eeuw

Nieuw talent

 

In het nieuwe millennium zijn nog steeds veel schrijvers actief die ook de voorgaande decennia publiceerden, maar er zijn ook veel debuten van talentvolle, jonge schrijvers. Belangrijk podium voor jonge schrijvers en dichters is het literaire tijdschrift Das Mag.

francatreurWeijersquariachiwortelJelle_Brandt_Corstiuspefkobervoets

In Franca Treurs (1979) debuutDorsvloer vol confetti (2010) beschrijft Franca een meisje dat opgroeit in een strenggelovig gereformeerd gezin in Zeeland. Het boek was een enorm succes en inmiddels is het boek ook verfilmd. De titel ‘Dorsvloer vol confetti’ verwijst naar een bruiloftsfeest van één van de broers van hoofdpersoon Kathelijne die moet trouwen. Uit oude kerkblaadjes heeft Kathelijne met een perforator confetti geknipt die over het bruidspaar wordt uitgestrooid.

In haar geboortedorp is men echter niet zo blij met haar boek (zie de volgende rapportage). In haar tweede boek ‘De woongroep’ (2013) probeert de hoofdpersoon de zin van het leven te ontdekken in een idealistische woongroep in Amsterdam.

Fragment Dorsvloer vol confetti

“Een wit dwarrelend gordijn onttrok de familie voor enkele seconden aan ieders gezicht. Een vitrage van uitgesneden klinkers en medeklinkers ontrolde zich in alle mogelijke nieuwe combinaties, om vervolgens weer in een heel nieuwe volgorde neer te komen op een roze jurk, een roze hoed, kruinen met stekels, revers van niet al te dure pakken, tussen kraagjes en op verontwaardigde gezichtsplooien, op de betonnen vloer, waar met steeds grotere tussenpozen weer nieuwe letters aan werden toegevoegd, tot een taal waarin slechts het mogelijke besloten lag en niets voor altijd en immer was vastgelegd”. 

Trailer film

Interview

Niña Weijers (1987) won in 2010 de schrijfwedstrijd Write Now! en debuteert in 2014 met ‘De consequenties. De consequenties is een roman over de wereld van de kunst. Hoofdpersoon is Minnie Panis een kunstenares die houdt van fotografie en is vooral geïnteresseerd is in afval. Het boek werd door de recensenten zeer positief ontvangen. (zie: recensies).

Lees een fragment van het boek.

Link: Interview

Maartje Wortel (1982) publiceerde na haar debuut met de verhalenbundel ‘Dit is jouw huis’ in 2009 haar eerste roman ‘Half Mens’ . Half mens gaat over twee ’halve’ mensen die bij toeval met elkaar in contact komen. Elsa Helena wordt in Los Angeles aangereden door een taxi. Michael Poloni zit in die taxi en ontfermt zich over haar. Bij het ongeluk verliest ze haar been. Op deze wijze raken hun levens op een noodlottige dag nauw met elkaar verbonden. In 2014 verscheen bij de Bezige Bij haar tweede roman ‘IJstijd’.

Jamal Quariachi (1978) debuteerde in 2010 met de roman ‘De vernietiging van Prosper Morèl en zijn tweede roman ‘ Vertedering’ verscheen in 2013. Deze roman werd door de recensenten zeer positief ontvangen. De roman gaat over een postkamermedewerker die het geloof in de liefde heeft verloren. Maar als hij bij hem in de buurt een mand jonge katjes vindt, raakt hij vertederd. Niet lang daarna wordt hij verliefd en durft hij weer te dromen van een boeiend leven.
Hij schreef samen met David Pefko en Daan Heerma van Voss de trilogie 25-45-70. In 2015 verscheen ‘Een honger over de wereld van de ontwikkelingshulp en ‘Making Of, over een ‘independent’ filmmaker. In 2017 publiceeerde hij de verhalenbundel Herinneringen in aluminiumfolie‘.

Jelle Brandt Corstius (1978), zoon van de schrijver Hugo Brandt Corstius, is correspondent, publicist en programmamaker. Hij schrijft veel reisverhalen en dan met name over Rusland.
In 2016 verscheen van hem het boek ‘As in de tas’ over zijn fietstocht naar de Middellandse Zee met in de tas van zijn fiets de as van zijn vader. In dit boek vertelt hij over de bijzondere band die hij met zijn vader had.

Lees: Fragment As in de tas

pefko

Link: uitgever

David Pefko (1983), eerder handelaar in vodden, debuteerde in 2009 met de roman Levi Andreas. Voor zijn tweede roman ‘Het voorseizoen’ (2011) ontving hij de de Gouden Boekenuil. Pefko publiceerde onder meer verhalen in TiradeHollands MaandbladVrij Nederland en Das Magazin en schreef columns voor De Morgen en NRC Handelsblad. In 2017 verscheen van hem ‘Daar komen de vliegen’, een verhaal over een New Yorkse zakenman die dertig jaar lang dacht dat zijn geheim veilig was. Hij hanteerde een systeem waar iedereen in geloofde, maar waar niets van klopte. Het boek kreeg erg lovende recensies in de pers.  

Lees de eerste twee hoofdstukken van Daar komen de vliegen
.

Hanna Bervoets (1984) debuteerde in 2009 met ‘Of hoe waarom’ (2009), een roman die door de kritiek lovend werd ontvangen. Haar tweede roman ‘Lieve Céline’ werd verfilmd en bekroond met de Opzij Literatuurprijs. Met ‘Alles wat er was’ 2013 brak ze definitief door. Ook haar roman ‘Ivanov’ (2016) kreeg zeer goede recensies. In april 2016 verscheen ‘Vrouwen schrijven niet met hun tieten’, een bundel essays waarin een nieuwe groep jonge schrijvers, onder wie Hanna Bervoets, het ‘nieuwe feminisme’ belichten.

=> Jonge dichters in de 21e eeuw