Vlaamse schrijvers

1970 - heden

 

Herman Brusselmans (1957) is in zijn jeugd een aardige voetballer, maar een carrière als voetballer zit er voor hem niet in. Hij denkt te veel en dat is geen goede eigenschap voor een voetballer. Bovendien vindt hij van zichzelf dat hij een te negatieve levenshouding heeft. Het werk van Brusselmans is sterk autobiografisch en terugkerende motieven zijn: seks, drank, verveling en zijn jeugd op het Vlaamse platteland in de jaren zestig. Brusselmans treedt veelvuldig op in talkshows, waarin hij opvalt door zijn provocerende gedrag. Dat gedrag wordt hem niet altijd in dank af genomen, maar zorgt ook voor een grote populariteit. Brusselmans schrijft soms wel twee boeken  per jaar en heeft inmiddels al meer dan 50 boeken geschreven (zie DBNL). De bekendste werken daarvan zijn: ‘De man die werk vond’ (1985), ‘Ex-minnaar’ (1993), ‘De terugkeer van Bonanza’ (1995) en ‘Mijn haar is lang ‘(2009).

 

Dimitri Verhulst (1972) brak in 2006 door met de roman ‘De helaasheid der dingen’. In 2009 won hij met ‘Godverdomse Dagen op een Godverdomse Bol’ de Libris Literatuurprijs. Zijn roman ‘De laatkomer’ die verschijnt in 2013, wordt verfilmd en over de hele wereld vertaald. In 2015 schreef hij het boekenweekgeschenk  De zomer hou je ook niet tegen’.

Verhulst is ongewenst kind van een alcoholische en gewelddadige vader en een moeder die hem bij zijn vader achterlaat. Over deze zaken schrijft hij aanvankelijk veel, maar steeds meer schrijft hij over maatschappelijk en politieke zaken. Hij schrijft op een humoristische, ironische wijze over nogal zware, vaak tragische zaken.

Herman groet 's morgens de dingen

 

Dimitri Verhulst "De Laatkomer" Trailer

 

 

Tom Lanoye (1958, zoon van een slager) debuteerde 1985 met de roman ‘Een slagerszoon met een brilletje’. Zijn sterkste punt is wel zijn humor. Met deze humor gaat hij romantische thema’s als de leegte van het bestaan, angst, seks en drank te lijf. Die humor is ook een sterk wapen tijdens  zijn literaire shows waarmee hij in schouwburgen optreedt. Bekende en bekroonde werken van hem zijn o.a. ‘Boze Tongen’ (2002), ‘Het derde huwelijk’ (2006), een boek over zijn moeder ‘ Sprakeloos’ (2009) en ‘Gelukkige Slaven’ (2013).  

De Vlaamse schrijfster Griet op de Beeck (1973) debuteerde in 2013 met ‘Vele hemels boven de zevende, een roman over vijf mensen die overeind proberen te blijven in het leven. In 2014 verscheenKom hier dat ik u kusover hoe beschadigde mensen ongewild ook andere beschadigen.

In 2016 publiceerde zij Gij nu’, een roman over eenzaamheid, vluchten en ontsnappen. Haar boeken krijgen vrijwel zonder uitzondering lovende kritieken en worden zeer goed verkocht.

Kristien Hemmerechts (1955) debuteerde in 1987 met de roman ‘Een zuil van zout’. Hemmerechts schrijft naast romans, verhalen, reisverhalen en essays ook scenario’s voor korte films. Ze schrijft veel over het thema van het menselijk onvermogen. Haar personages zijn veelal door verlies of slechte communicatie niet in staat om grip te krijgen op hun leven. Ook schrijft ze in haar boeken veel over de beleving van de vrouwelijke seksualiteit. Haar boek ‘De vrouw die de honden eten gaf’(2014) gaat over de zaak Dutroux en leverde veel stof tot discussie op.

=> Generatie Nix

Zomergasten in vijf minuten - Griet Op de Beeck

Over Vele Hemels boven de zevende

Over De vrouw die de honden eten gaf'