Alhoewel er niet zo veel teksten van liederen zijn uit deze periode weten we uit andere bronnen dat het lied zeer populair was in de middeleeuwen. We onderscheiden:
a. Wereldlijke liederen
In die tijd werd er op feesten en bij optochten veel gezongen. Zo kennen we een aantal dans-, liefdes- en drinkliederen en volksballaden uit die tijd. Beroemd is de volksballade (sprongsgewijze verteld en met veel herhalingen) Het lied van heer Halewijn.
Naast deze liederen kennen we ook een aantal liederen waarin het persoonlijk gevoel overheerst (cultuurliederen). Een bekend voorbeeld daarvan is het Egidiuslied.
Bekend zijn ook de vagantenliederen. Vaganten waren dichters die rondtrokken en op straat hun liederen zongen. Een uitgebreide verzameling vagantenliederen vind je in de Carmina Burana. Op muziek gezet en vooral bekend geworden door de bewerking van Carl Orf.
b. Geestelijke liederen uit deze tijd bestaan vooral uit kerst- en paasliederen die op belangrijke feestdagen werden gezongen. Daarnaast kennen we passieliederen en mystieke liederen.
Deze inhoud is intellectueel eigendom van ExtraNederlands. Gebruik door derden is alleen toegestaan ter ondersteuning van (de lessen in) het vak Nederlands in het basis- en voortgezet onderwijs.